Od
  
Do
  
eur   eur
FINSKA, NORVEŠKA, ŠVEDSKA - Severna obzorja - Nordkap in Lofoti - 1410 EUR
Država:
Finska,Norveška,Švedska
Storitev:
8 dni po programu
Šifra:
AŽ 13
Čas potovanja:

14.07.
- 21.07.
,
02.08.
- 09.08.
1. dan: Slovenija – Ivalo
Ob dogovorjeni uri organiziran odhod iz Ljubljane in vožnja na letališče na Dunaju ali na enega izmed sosednjih letališč, od koder bo polet proti Ivalu, kraju v čarobnem pasu onstran severnega tečajnika. Vožnja do hotela, osvežitev ter priprava na večerjo. Po večerji nočitev.

2. dan: Ivalo – Nordkapp – Honningsvaag (420 km)
Po zajtrku se bomo podali proti Nordkappu. Dodobra se bomo spoznali z Laponsko, najsevernejšo deželo Finske, in s kulturo Sami. Njeni prebivalci, Laponci, so večinoma potomci nomadov, nekakšni evropski Indijanci, od katerih nekateri še živijo pod šotori, v stilu svojih dedov, sredi prostranih gozdov in daleč vstran od cest in televizije. Po dolgih ravnih cestah in brezovih gozdovih bomo prispeli do kraja Lapponia, kjer se zapenja laponsko sveto jezero Inari s svojimi tisočerimi otočki. Obiskali bomo Laponski (Sami) muzej in Naravoslovno središče severne Laponske, kjer bomo zvedeli vse o ljudeh severa in naravi, ki jo obdaja. Pot bomo nadaljevali skozi neverjetno pokrajino – golo tundro. Občudovali bomo lepoto in krutost narave. Pot nas bo vodila proti Norveški, najsevernejši točki Evrope, proti Nordkappu. Do otoka Magerøja, kjer leži rt Nordkapp je speljan skoraj 7 km dolg tunel, ki leži do 212 m pod vodno gladino. Sam Nordkapp pa na 307 m visoki pečini in bil odkrit leta 1553. Obiskali bomo nordkappsko Dvorano, sodobno turistično središče z zanimivimi razstavami o raziskovanju tega območja skozi čas. Nato se bomo vrnili v 40 km oddaljeni Honningsvag, eno najsevernejših naselij na svetu (2500 prebivalcev) in pomembno središče, ki je bilo med 2. sv. vojno popolnoma uničeno. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: Honningsvaag – Alta – Tromsoe (530 km)
Po zajtrku bomo nov dan pričeli v čudoviti pozabljeni divjini severa. Severni rt bomo zapustili po edini cesti, po že znanih obalah Porsangerfjorda in potem zavili v notranjost Norveške ter se med številnimi jezerci in čredami severnih jelenov pripeljali do ljubkega mesta Alte, ki se razprostira po gričih in ponuja lep razgled na fjord Altafjorden. Tukaj bomo imeli daljši postanek za ogled prazgodovinskih podob, ki so zaradi svoje izjemnosti na seznamu svetovne kulturne dediščine. Sprehodili pa se bomo tudi ob ogromnem istoimenskem fjordu. Čudovito pot do Tromsoja bo dodano popestrilo krajše prečkanje dveh fjordov s trajektom. Mestu Tromsø, kljub preprosti arhitekturi lesenih hiš rečejo ''severni Pariz''. Ima skoraj 60.000 prebivalcev, od tega jih je približno četrtina študentov najsevernejše univerze na svetu, zato je mesto nenavadno živahno za svojo lego. Ponaša se še s prijaznimi lesenimi hišami in t.i. Arktično katedralo. Obiskal modernega in odličnega muzeja Polaria, nas bo popeljal v slikovita doživetja čarobnega sveta Severnega ledenega morja in otočja Svalbard. Mesto je zanimivo tudi za to, ker je celo spodkopano, vozili pa se bomo tudi skozi podzemne labirinte tunelov. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4. dan: Tromsoe – Anselv – Bardufoss – Bjerkvik – Svolvaer (430 km)
Po zajtrku se bomo odpravili na Lofotske otoke, ki predstavljajo najlepši kraj na Zemlji. Ustavljali se bomo v norveških vaseh in največjem narodnem parku države, Malselvfossen. V Svolvaeru na Lofotih bomo ostali dve noči. Večerja in nočitev.

5. dan: Svolvaer – Henningsvaer – Nusfjord – Reine – AA - Svolvaer (300 km)
Po zajtrku se bomo podali na krožni ogled Lofotskega otočka, ki poleg svoje nezemeljske narave slovi tudi kot ribolovno območje za slanike in ima edini tovrstni muzej na svetu. Sanjsko lepi Lofotski otoki, vulkanskega porekla so polni atraktivnih reliefnih oblik in pustijo v nas nepozabni vtis. Na ogledu bomo doživeli slikovitost ribiških vasic, kjer domačini kljubujejo divji naravi polarnih razmer. V Henningsvaerju bomo obiskali Lofoter muzej, kjer se bomo srečali z zgodovino Vikingov. Postali bomo tudi v Nusfordu, najbolj pa nas bo verjetno prevzela izjemna slikovitost narave okrog vasi Reine, Moskenes in AA, ki je kraj z najkrajšim zemljepisnim imenom in poslednji kraj otočja na meji atlantskega prostranstva. Ribiška vasica je v bistvu v celoti muzej. Zvečer povratek v hotel, večerja in nočitev.
 
6. dan: Svolvaer – Narvik – Kiruna (420 km)
Po zajtrku se bomo poslovili od čarobnega Lofotskega otočka in se preko Narvika, pomembnega pristanišča podali na Švedsko in odkrivali očarljivo Skandinavsko gorovje ter se tako pripeljali do Kirune, najsevernejšega in najmlajšega švedskega mesta, ki je nastalo po odkritju železove rude šele konec 19. stoletja. Vsekakor nas bodo prevzeli terasasti griči dnevnih kopov. V samem mestu pa cerkev, katere oltarne podobe je narisal umetniško navdahnjen princ Evgen, brat kralja Gustava Švedskega. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan: Kiruna – Vittangi – severni tečajnik – Rovaniemi – Helsinki (397 km)
Zajtrk, nato pa vožnja po notranjosti Švedske proti Vittangi in po dolini Tornioki, mimo mest Pajalo in Pello, kjer bomo prestopili nazaj na Laponsko in se ustavili na slavnem vzporedniku 66°33' geografske širine, kjer se konča Polarni krog in se nahaja domovanje najbolj slavnega moža z belo brado. Ustavili se bomo v Božičkovi vasici, kjer bomo imeli zadnjo priložnost za nakupe darilc in spominkov, na pošti pri Božičku pa bomo lahko oddali razglednice s pozdravi za male in velike otroke tega sveta. Zadnji postanek bo v Rovaniemiju, ki je bil hudo uničen v finsko-ruski vojni 1944, zato so ga temeljito obnovili po načrtih Alvar Alta in zgradili novo gledališče, knjižnico in cerkev s čudovito oltarno fresko, ki govori o spopadu dobrega in slabega v človeškem srcu. Popoldan se bomo odpeljali na letališče in ob 18.00 uri poleteli proti Helsinkom, pristanek ob 19.20 uri, hotelska namestitev in večerja. Za doplačilo lahko naredimo večerni ogled Helsinkov

8. dan: Helsinki – Ljubljana
Po zajtrk odhod na letališče od koder bo polet proti Dunaju ozl na eno izmed sosednjih letališč, od koder sledi transfer v Ljubljano.
 • 1.410 EUR preračunana na 40 oseb,
 • 1.450 EUR preračunana na 35 oseb,
 • 1.500 EUR preračunana na 30 oseb,
 • 1.570 EUR preračunana na 25 oseb,
 • 1.670 EUR preračunana na 20 oseb.
 • vstopnine cca. 60 EUR (Inari – Nature Center, Siida – Sami Museum, Alta – Alta Museum, Tromsoe – Polaria Museum in Arktična katedrala, Borg – Lofotr Viking Museum, AA na Lofotih – Fishing museum, Bardufoss – Malsevfossen),
 • 1/1 soba 235 EUR.
 • 3. oseba na dodatnem ležišču 175 EUR.
 • letalski prevoz in letališke takse,
 • avtobusni prevoz na opisani relaciji,
 • 7x polpenzion v ½ sobah v hotelu 3*,
 • 2x podmorski predor Magerøya,
 • 4x trajekt (Olderdalen – Lyngseidet, Svensby – Breivikeidet, Lödingen – Bognes, Bognes – Skavberget),
 • vstopnino na Nordkapp,
 • osnovno nezgodno zavarovanje,
 • vodenje in organizacijo potovanja.
 • minimalno potnikov: 20.
Finska

Časovni pas: GMT + 2
Električna napetost: 230 V
Glavno mesto: Helsinki
GSM sistem: GSM 900/1800
Internet: Internet kavarne
Klicna številka: 358
Površina: 338.145 km2
Uradni jezik: Finski in švedski
Valuta: Evro
Klima: poletje je toplo, zima je zelo mrzla in traja od novembra do marca. Dežuje skoraj vedno, zato je vlažnost zelo velika in se priporoča nepremočljiva obleka. Temperature poleti včasih dosegajo do 30°C.

Švedska

Časovni pas: GMT + 1
Električna napetost: 230 V, tri-fazni AC, 50 Hz
Glavno mesto: Stockholm
GSM sistem: GSM 900/1800/3G
Internet: Internet kavarne v mestih
Klicna številka: 46
Površina: 449.964 km2
Uradni jezik: Švedski
Valuta: Švedska krona (SEK) in Evro
Klima: v duhu njene severne lege so lahko poletja topla, do 20°C, a so proti severu čedalje bolj kratka in hladnejša. Polnočno sonce je vidno od sredine maja, do sredine junija. Zime so lahko izredno mrzle, še posebej na severu.
 
Norveška

Časovni pas: GMT + 1
Električna napetost: 220 V, 50 Hz
Glavno mesto: Oslo
GSM sistem: GSM 900/1800
Internet: Internet kavarne, hoteli, knjižnice
Klicna številka: 47
Površina: 323.759 km2
Uradni jezik: Norveški jezik
Valuta: Norveška krona (NOK) in Evro
Klima: temperature v notranjosti so bolj ekstremne (vroča poletja in mrzle zime, ki trajajo od novembra do marca).